Koken met de zoutsteen
Een verwarmde zoutsteen kan aan de eettafel worden gebruikt om kleine stukjes vis of vlees te bereiden. Voor grotere stukken kan de zoutsteen direct in of op de warmtebron worden gebruikt.
De zoutsteen kan op verschillende manieren worden verwarmd en blijft ongeveer 20 minuten op temperatuur.
- BBQ/gasgrill
Begin met het verwarmen van de zoutsteen met een lage temperatuur. Na 30 minuten kan de temperatuur worden verhoogd en na ongeveer 45 minuten is de steen klaar voor gebruik.
- Oven
De zoutsteen kan ook in de oven worden gebruikt, maar deze moet niet worden voorverwarmd, omdat de zoutsteen dan kan barsten. Zet de warmtebron op 60°C en verhoog de temperatuur vervolgens elke 20 minuten gedurende 1 uur. Max temp: 180°C.
Gekoelde zoutsteen
Plaats de zoutsteen in de vriezer en na ongeveer 30 minuten is hij klaar om te serveren op carpaccio, sushi of sashimi. Koude desserts kunnen ook op een gekoelde zoutsteen worden geserveerd.
Onderhoud
Als de zoutsteen is afgekoeld, spoel je hem af en droog je hem grondig. Door de antibacteriële eigenschappen van zout is er geen reinigingsmiddel nodig. Te veel water veroorzaakt scheurtjes in de steen en mag daarom nooit in de vaatwasser. Laat de zoutsteen goed drogen voor het volgende gebruik (ongeveer 24 uur). Extra informatie: Zout smelt bij 800°C.
Tips
- Maak je eigen gravlax! Druk de zalmfilet met suiker en dille tussen twee zoutstenen, wikkel in papier en bewaar 1-3 dagen in de koelkast.
- Bak eieren en spek aan tafel!
- Vergeet de zoutsteen niet bij het presenteren van je heerlijke desserts! Bavarois, ijs en sorbet met een beetje zout. Je gasten zullen er dol op zijn!