Uteköket is een nieuwe titel van Mauritz Larsson Stormgaard die alle aspecten van een buitenkeuken behandelt. Of het nu gaat om koken op de grill, boven een open vuur, in een kuil, houtoven of roosteren op houtskool, het komt allemaal aan bod. Er is een grote verscheidenheid aan recepten en prachtige foto's van Simon Bajada.
Dit schrijft de uitgever:
Met alleen vuur, sintels en rook kun je in een rustieke buitenkeuken smaakbelevingen creëren waar zelfs de meest glanzende, hightech keuken niet aan kan tippen. Zonder toegang tot moderne apparatuur zoals stoomovens en inductiekookplaten, blijkt dat vuur, sintelbedden, kookkuilen en langzaam roken de unieke kwaliteiten van de ingrediënten naar boven kunnen halen.
Mauritz Larsson Stormgaard laat in het boek zien hoe je langzaam groenten in hun geheel kunt grillen, pruimen kunt roken, snijbiet in room kunt grillen, aubergine met gloed kunt bakken en lamshartjes snel direct boven het vuur kunt garen. Hij kookt in de grond, gebruikt rustieke houtkachels voor flatbreads en langzaam gegaarde stoofpotten en rookt zowel koud als warm in een zelfgemaakte rookoven. Koken kan langzaam of snel, op hoog of laag vuur en op verschillende afstanden van het vuur. Wat als beperkingen kan worden gezien, opent een geheel nieuwe manier van koken voor degenen die van buiten koken houden.
Als groenteteler en chef-kok volgt Mauritz van nature de plantencycli en kookt hij creatieve gerechten met wat op dat moment het beste is. De ongeveer 60 recepten in het boek bevatten ook kweektrucs, seizoensideeën en tips voor geschikte accessoires.