Over natriumalginaat (E401)
Natriumalginaat wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en wordt gewonnen uit bruin zeewier. In een koude zak kan het de meeste dingen geleren, maar daarvoor moet het in contact komen met calciumionen. Het bekendste voorbeeld van het gebruik van natriumalginaat zijn waarschijnlijk de olijfbolletjes van Ferran Adirà. Hij had ze vroeger in elBulli en nu zijn ze te vinden in zijn nieuwe restaurant Tickets Bar in Barcelona.
Natriumalginaat kan voor veel dingen worden gebruikt, waaronder het maken van zowel zachte als stevige, hittebestendige gelei, het maken van schuim, kaviaarparels of het geven van een stabielere structuur aan emulsies of andere producten.
Gebruik
Om bolletjes te maken, neem je 1% natriumalginaat per gewicht van de vloeistof waarin je het wilt oplossen. Klop het direct op in de vloeistof of meng het eerst met een droog ingrediënt zoals suiker. Laat het mengsel in een calciumbad vallen en je hebt kaviaarparels of -bolletjes. Bekijk onze samenwerking met Special Ingredients om Gin & Tonic bolletjes te maken in het filmpje hieronder en zie hoe makkelijk het is
Inhoud:
Natriumalginaat, E401
Op een droge, koele en donkere plaats bewaren. Niet in zuivere vorm consumeren.