Over Methocel (E461)
Methocel (methylcellulose) is een gezuiverde cellulose die wordt gebruikt als verdikkings- of stabilisatiemiddel, bijvoorbeeld bij de productie van verschillende soorten gelei of eetbaar leer (ja, dat bestaat!). Het kan ook worden toegevoegd aan ijsmeters om de vorming van ijskristallen te voorkomen. Met Methocel kun je zelfs warm ijs maken zonder dat het smelt. Het bijzondere hieraan is dat het een gel vormt als de vloeistof wordt verwarmd tot meer dan 45 graden, maar weer vloeibaar wordt als het wordt afgekoeld tot 15 graden - precies het tegenovergestelde van normale geleermiddelen. Hierdoor kun je warme gelei maken die smelt in je mond. Methocel is ook een heel goede toevoeging aan tempurabeslag - zie de voorbeelden in onze samenwerking met Special Ingredients in het filmpje hieronder.
Gebruik
De beste manier om Methocel op te lossen is door de vloeistof te verhitten tot ongeveer 70 graden. Voeg vervolgens het poeder en twee keer zoveel koud water toe - dit verlaagt de temperatuur tot het poeder begint te werken.
Dus als er 900 ml water in het recept zit, verwarm dan 300 ml tot 70 graden, meng het methocelpoeder erdoor en giet vervolgens de resterende 600 ml koud water erbij en meng grondig. Bewaar het mengsel minstens drie uur in de koelkast om er zeker van te zijn dat het poeder echt is opgelost.
Normale dosering: 0,5 tot 2% van de totale vloeistof. Kan tot 5% gebruikt worden.
Inhoud:
Methylcellulose, E461.
Op een droge, koele en donkere plaats bewaren. Niet in pure vorm consumeren.