Over Bicarbonaat (E500)
Dit is een hoogwaardig natuurlijk bicarbonaat dat, wanneer het in contact komt met zuur, goed werkt als rijsmiddel in bijvoorbeeld baksels. Bicarbonaat kan bakpoeder vervangen als er een zuur ingrediënt in het recept zit. Eén deel bicarbonaat is gelijk aan twee delen bakpoeder. Bicarbonaat is alkalisch en kan worden gebruikt om de pH te verhogen. Het is de moeite waard om te onthouden dat sommige andere moleculaire ingrediënten het beste werken binnen bepaalde pH-bereiken.
Wat ook de moeite waard is om te vermelden, is dat de Maillardreactie - het complexe chemische proces dat optreedt wanneer het oppervlak van voedsel goudbruin wordt tijdens het koken - sneller verloopt met basische ingrediënten. Je kunt daarom bicarbonaat gebruiken om dit proces te versnellen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld hebt besloten dat je must een Franse uiensoep moet maken, maar daar maar een uurtje de tijd voor hebt. Een andere tip is om bicarbonaat aan het kookwater toe te voegen, 3 gram per liter, wat ook de kooktijd versnelt en het chlorofyl van de groenten vasthoudt - het maakt je groenten gewoon groener.
Bicarbonaat is waarschijnlijk de heilige graal onder de tips voor huisvrouwen - gebruik het voor van alles, van het ontstoppen van afvoeren en het verwijderen van de geur van oude sportschoenen tot het poetsen van zilverwerk en het schoonmaken van aangebrand voedsel van het fornuis.
Vrij van aluminium en gluten. Geschikt voor zowel veganistisch als vegetarisch koken. Kosher en halal vriendelijk.
Inhoud:
Bicarbonaat van soda, E500
Op een droge, koele plaats bewaren, uit de buurt van warmte en licht. Niet in zuivere vorm consumeren.