Koffiebonen
De koffieboon waar tegenwoordig bijna alle koffie vandaan komt, is afkomstig uit Ethiopië en omgeving en werd van daaruit via het Arabisch Schiereiland geëxporteerd naar de rest van de wereld. In Ethiopië zijn er nog steeds duizenden variëteiten, terwijl de koffie die in de rest van de wereld wordt verbouwd slechts een dozijn variëteiten zijn, allemaal afkomstig van deze vroege geëxporteerde planten. De koffieboon zelf is een onderdeel van de rode koffiebes en is niet lekker om rauw te eten, ook al kan het wel. Na het plukken van de koffiebonen zijn er verschillende methoden om de bonen te verwerken tot de koffie die we zetten. De meest gebruikelijke is om de bonen te wassen en alles behalve de boon zelf machinaal te verwijderen. Daarna worden ze 12 uur tot een week gefermenteerd. Deze koffiesoort is meestal iets zuurder en heeft een iets zuiverdere smaak. De andere belangrijke methode is om de bonen te laten fermenteren met zowel de schil als het vruchtvlees er nog aan. Het geeft een bijzondere smaak aan de bonen en de koffie is meestal zoeter en voelt iets voller aan. Kijk of de koffie nat verwerkt/gewassen is of dat het natuurlijk is. Er zijn ook meer methoden zoals honing-verwerkt en verpulverd-natuurlijk. De tweede belangrijke bepalende stap voor het smaakprofiel van de koffie is hoe deze wordt gebrand. Een brandproces duurt meestal 9 tot 12 minuten en afhankelijk van de temperatuur, luchtstroom en tal van andere variabelen wordt de koffie licht tot donker gebrand. Verschillende soorten koffie worden op verschillende manieren gebrand, afhankelijk van onder andere grootte, dichtheid en watergehalte. Op dit moment zul je hier niet veel vinden, maar er komt meer aan!
Toon 8 van 8 producten
Sorteer op